Zastava Plivačkog-vaterpolo kluba Jadran podignuta je danas na Toru, čime su počeli programi u čast velikog jubileja, 100 godina kluba iz Herceg Novog.

Zastavu su na kulu koja je simbol grada podigle Jadranove legende – najbrža plivačica Jugoslavije iz 1959. godine Tia Čamdžić Dožić i član šampionske generacije iz 1958. godine, najstariji Jadranaš, vaterpolista Boris Čukvas.

100-godina-pvk-jadran-herceg-novi„Puni jedan vijek klub sa Škvera na najbolji način predstavlja naš grad i nosi ime Herceg Novog širom svijeta. Vođen idejom da nositi zastavu predstavlja jedno od najvećih priznanja u sportu, Herceg Novi od danas sa simbola grada, tvrđave Tora, kao i sa zgrade Opštine, ponosno vije obilježje koje traje isto koliko i Jadran, od 1922. godine“, kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

100-godina-pvk-jadran-herceg-novi-stevan-katicOn je istakao da je ovaj jubilej prilika za odavanje počasti bogatom nasljeđu Jadrana, svima onima koji su ga stvarali, kao i mladima koji će kovati budućnost šampiona sa Škvera, jer „tradicija Jadrana Novljana se tiče“.

„Isticanje zastave našeg najtrofejnijeg sportskog kolektiva u srcu grada, visoko nad novskim zidinama, tvrđavama i ulicama, simbolizuje da Jadran jeste nešto zajedničko za sve Novljanke i Novljane, neodvojivi dio ove zajednice, kolektiv u čijoj tradiciji su sadržane ideje i vrijednosti koje Herceg Novi zastupa – zajedništvo, dostojanstvo, podsticanje ličnog i društvenog razvoja, tolerancija i otvorenost. Kao što Tora vijekovima pobjeđuje vrijeme i sve promjene koje ono nosi, neka ovaj čin podizanja zastave bude želja Jadranu da i on još mnogo stoljeća traje i uzdiže se do novih pobjeda, slaveći sport i Herceg Novi“, poručio je Katić.

Prisutne Novljane, goste, predstavnike uprave grada i kluba, mlade sportistkinje i sportiste pozdravio je i predsjednik PVK Jadran, Đuro Marić. Ističući da Jadran jeste „više od sporta“, Marić je podsjetio na istoriju kluba koji je „proplivao kroz sedam država“.

100-godina-pvk-jadran-herceg-novi-djuro-maric„Jadran je konstanta, sve ostalo nije. Konstanta je plivalište na Škveru i stotine i hiljade najmlađih Novljana koji su kroz vaterpolo i plivanje učili ne samo kako da se takmiče, nego kako se dostojanstveno i plemenito živi. Jadran je pravi sinonim Herceg Novog, civilizacijski argument čije trajanje, cijelu stotinu godina, potvrđuje njegovu vrijednost“, rekao je Marić.

Na trgu koji nosi ime narodnog heroja Nikole Đurkovića, Marić se prisjetio članova kluba koji su svoje živote položili kao pripadnici Narodnooslobodilačkog pokreta u Drugom svjetskom ratu, navodeći njihov primjer kao dokaz „da je Jadran bio, a i ostao, ne samo sportski klub, nego i progresivno i zdravo jezgro ovog grada“.

Govoreći o izazovima i nedoumicama na koje je Jadran nailazio tokom prvih 100 godina, Marić je rekao da je uvijek preovladala „činjenica kvaliteta koji permanetno označava ovaj klub“.

100-godina-pvk-jadran-herceg-novi-podizanje-zastave„Nad Herceg Novim se danas sa stare Tore, Sahat kule koja otkucava vijekove gradu, vijori zastava, ili kako bi stari Novljani rekli bandijer Plivačkog i vaterpolo kluba Jadran. To je velika počast za klub, ali i za grad. Jedno bez drugoga ne mogu i neće moći, ni u narednim stotinama godina koji su pred nama“, zaključio je Marić.

Uz podizanje zastave, u centru grada je upriličena izložba fotografija „Jadranovih prvih stotinu“. Birajući između 3.200 fotografija koje svjedoče o bogatoj tradiciji, izložbu su osmislili Boro Mračević i Miodrag Gabo Golubin koji brinu o arhivi kluba, fotografije je selektovao magistar likovne umjetnosti Vojislav Vojo Kilibarda, a riječju ih je dopunila novinarka i publicistkinja Vitka Vujnović.

„Odabranim fotografijama dodali smo tek nekoliko rečenica – poput one da je početak plivačkog i vaterpolo kluba 1922. godine bio poput skoka u nepoznato, ali snažno željeno. Sve ostalo što se ne da iskazati riječima kazuju fotografije na kojima nisu samo najuspješniji Jadranovi pojedinci već uvijek Jadranaši i publika – jedan klub i jedan grad, zajedno“, kazala je Vitka Vujnović.

100-godina-pvk-jadran-herceg-novi-vitka-vujinovicOna je istakla da je proces nastanka izložbe bio zadovoljstvo, zanimljivo istraživanje i radoznalo otkrivanje onoga što se o Jadranu manje zna. Najavila je i da će uskoro biti objavljena monografija povodom prvih 100 godina Jadrana, u kojoj će se naći 1500 fotografija iz klupske arhive.

„Sa tih su nas fotografija snažno doticale dirljive poruke prošlog vremena, osmjesi koje smo gledali mamili su naše, zamasi vaterpolista i smjeli elegantni skokovi su oduševljavali. Dostojanstvo u pobjedama i istrajnost u savladavanju prepreka postajali su lekcija koja se bez pogovora usvaja. Vjerujemo da je tako ostvaren cilj – pamtiti i onda kad se učini da vrijeme sve može prekriti velom zaborava. Pamtiti, jer i Jadranovih i novskih stotinu to zaslužuju“, poručila je Vujnović.

100-godina-pvk-jadran-herceg-novi-izlozba-fotografija-1Uz najljepše želje slavljeniku, mažoretke i Gradska muzika Herceg Novi prodefilovali su od trga nad kojim se vijori zastava prema dijelu ulice na kojem je postavljena izložba, pozivajući prisutne da pogledaju fotografije koje svjedoče o stotinu godina najtrofejnijeg novskog sportskog kolektiva.

100-godina-pvk-jadran-herceg-novi-gradska-muzikaU čast jubileja, narednih sedam dana zastave Jadrana će, osim sa Tore, vijoriti i na zgradi Opštine Herceg Novi, Institutu Igalo i na Gradskoj kafani, u kojoj je održana osnivačka skupština kluba.

100-godina-pvk-jadran-herceg-novi-izlozba-fotografijaProgram obilježavanja 100 godina PVK Jadran biće nastavljen 08. jula utakmicom „Jadranove legende“ na Škveru. Brojni bivši igrači, oni koji sada nastupaju za Jadran, mnogi koji su ponikli u ovom klubu i karijeru nastavili širom svijeta, kao i najmlađi polaznici Jadranove vaterpolo škole zajedno će nastupiti u revijalnom meču, koji će na simboličan način povezati slavnu istoriju i svijetlu budućnost ovog kluba. Početak je zakazan u 19 časova.