PVK Jadran juče je održao redovnu Skupštinu kluba sa ciljem prilagođavanja akata kluba novom Zakonu o sportu kako bi skladno obavezama na vrijeme predali dokumentaciju neophodnu za prilagođavanje sportske organizacije pomenutom Zakonu koja ističe za nepunih 15 dana.

Na Skupštini je donesen novi Statut kluba, skladno instrukcijama Ministarstva sporta o izradi istog po novom Zakonu. Pored zakonskih obaveza, u samom Satutu su razrađeni kriterijumi i mehanizmi za širenje broja osnivača kluba, kako fizičkim licima tako i pravnim licima, prije svega misleći na Opštinu Herceg Novi. U novom Statutu, što je jako važno, implementirani su mehanizni zaštite imovine kluba, te rigorozna ograničenja osnivačima kluba. Po novom Satututu Upravni odbor kluba broji 7 članova, novi Zakon je propisao da jedan član UO mora biti aktivan sportista kluba, a Statutom je propisano da dva člana mogu biti predstavnici lokalne uprave – Opštine Herecg Novi. Na Skupštini je izabran UO klubu u sastavu: Đuro Marić – predsjednik, te Boris Zloković, Čedo Popović, Ranko Jovović i Vlado Popadić (vaterpolista I vaterpolo ekipe), a ostala su upražnjena dva mjesta za predstavnike lokalne uprave. U sastavljanu UO vodilo se najboljim interesima kluba, te je UO sastavljen po principu 2 člana kontinuiteta rukovodstva, 2 predstavnika privrede, 2 predstavnika lokalne uprave i jedan aktivan sportista. Za predsjednika i podpredsjednika Skupštine reizabrani su Boro Mračević i Predrag Bato Stanišić.

jadran-carine-skupstina-kluba_2

Jednoglasno su usvojeni izvještaji Predsjednika i direktora kluba o radu upravnog odobora i takmičarskim aktivnostima. Usvojen je novi poslovnik o radu Skupštine kao i potvrđena odluka o zastavi i himni kluba.

Na osnovu novog Statutu koji je u detelje opisao priznanja koje klub može da uručni, jednoglasno je usvojen predlog o dodjeli prizanja „počasnog člana kluba“ legendarnim plivačicama i osvajačicama državnog prvenstva u plivanju 1958 godine: Melaniji Andrić Erdevički, Nataliji Bajković Vukotić, Tiji Čamdžić, Zagorki Golubin Mikić, Ljiljani Stanišić Zloković. Takođe su nagrađni priznanjem počasnog člana kluba vaterpolisti rođeni zaključno sa 1950 godinom: Boris Čukvas, Slobodan Pura Uljarević, Ratomir Pajo Pavlović, Dejan Dabović, Rajko Brajović, te Lazar Buco Ćorović iz redova rukovodstva kluba koji je punih 27 godina prisutan u rukovodećih organima kluba.

Novi statut kluba predviđa priznanja: zaslužni član kluba, počasni član kluba i počasni Predsjednik kluba.

Predsjednik Skupštine Boro Mračević je informisao članove Skupštine da je u proučavanju arhiva kluba došao do dokumentacije da su plivačke aktivnosti počele 1922 u okviru VJK Jadran te da treba razmišljati da na nekoj narednoj Skupštini se pokrene inicijativa za izmjenu godine osnivanja sa 1926 na 1922 za što postoji i adekvatna dokumentacija.