Plivački vaterpolo klub Jadran proslavio je 8. jula 97. rođendan i 60 godina od tri šampionske titule, koje je klub osvojio 1959. godine. Rođendanskoj svečanosti prisustvovali su brojni nekadašnji i sadašnji Jadranaši, kao i prijatelji kluba.

Čovjek koji je posvetio svoj život Jadranovoj sekciji plivanja i uz kojeg su proplivali gotovo svi Novljani, Ivan Ivica Zuber, kazao je da je divno kada se svi okupe lijepim povodom, kao što je 97. godina postojanja.
“Divno je da se svi okupimo, živi smo, relativno zdravi. Tu su i emocije. Svaka epoha je nosila sa sobom neke detalje koji su ugrađeni u strukturu kluba. Malo mjesto, a veliki klub”, priča s ponosom Zuber.
Rado se prisjetio prošlih dana kada je iz Jadrana otišao za Italiju i od Rome napravio prvaka. Ali ipak, za njega nijedan grad nije kao Herceg Novi.
“Neke stvari se ne dešavaju slučajno. Ovaj Škver je kao amfiteatar, cio  Novi se slivao tu. Često puta kažem koga sve nisam trenirao, šetam i svi su tu. Škver je puls i srce Novoga”, poručio je Zuber.
Jadranova plivačica Tia Čamdžić koja je na četrnaestom Šampionatu Jugoslavije u plivanju daleke 1959. godine zajedno sa ženskom ekipom i trenerom Zuberom donijela Jadranu prvu titulu sa pet zlatnih medalja, od kojih je ona tri, sa emocijama je komentarisala sjećanje na prošle sportske dane.
Znate, Jadran je bio upravo ta marenda koja nas je sve okupljala i za koju smo trenirali. Gledajući kratak film o našim uspjesima 1959. godine, koji je Jadran pripremio povodom proslave, lijepo je znati da nije zaboravljeno. To vrati lijepa sjećana i emocije. Zadovoljna sam i onim što je Jadran postigao u ovo vrijeme”, istakla je Jadranova heriona Čamdžić.
Profesor doktor Veljko Radulović, čovjek koji je uradio idejno rješenje projekta “Jadranov zid olimpijaca”, kazao je da olimpijci Jadrana govore o jednom dugom trajanju uspjeha, posvećenosti i svega onoga što su ljudske vrline.
Nekadašnji najbolji golgeter sa Škvera, Stanko Zloković, smatra da je današnji Jadran jedan od najboljih klubova u okruženju i u vrhu evropskog vaterpola.
“Mislim da je taj temelj koji su udarili bivši igrači tih 97. godina nadograđen na najbolji mogući način. Sve čestitke Upravi i svim ljudima koji su učinjeli da Jadran bude ovakav kakav jeste. Novo vrijeme donosi nove stvari. U vrijeme kada je marenda za koju se igralo bila prilično nedohvatljiva jednom značajnom broju ljudi, Jadranaši su to imali”, poručio je Zloković.
Andrija Popović, nekadašnji div među stativama gola, kazao je da je fasciniran svečanošću koju je Jadran organizovao povodom 97. rođendana i proslave tri titule.
“Gledajući film o zlatnoj 1959. godini, koji je Jadran pripremio, podjsetio sam se svih tih brilijantnih trenutaka koje je imao u ovih 97 godina. Ono što me je posebno dojmilo jeste ovo što se priprema da se dug prema olimpijcima oduži za njih 30, može se reći besmrtnih ljudi. To je ono što treba da bude uzor čitavoj sportskoj Crnoj Gori”, naglasio je Popović.
Dodao je da misli da je Jadran sada ispred čitave olimpijske Crne Gore i da bi trebalo svi ostali da gledaju na to kao na svetionik koji nas vodi.
“Već decenijama slušam priču kako će vaterpolo da nestane sa olimpijske scene. Tu nema ni djelića istine. Nema zime za vaterpolo, iako  je u Crnoj Gori praktično ostao Jadran. Primorac je na veoma tankim granama, a bez jake konkurencije nema Jadrana. Vjerujem da će se i Primorac konačno konsolidovati, pa uz Budvu koja poprima manire ozbiljnog kluba ići naprijed uz manje klubove iz Boke odakle su ponikli mnogi veliki igrači”, rekao je Popović.
Nekadašnji trener Jadrana i dobitnik najprestižnijeg priznanja kluba, Zoran Mustur, istakao je zadovoljstvo zbog priznanja.
“Emocije su velike. Jadran je prelijepo organizovao svečanost. Šta je Barselona Španiji, to je Jadran Herceg Novome i Crnoj Gori, temelj vaterpola. Prošao sam veliki period u Jadranu, izuzetno sam srećan večeras”, poručio je Mustur.
Predsjednik najtrofejnijeg kluba Crne Gore doktor Đuro Marić, koji je dobitnik priznanja “Počasni predsjednik kluba”, smatra da svi oni koji su u Jadranu imaju obavezu da potenciraju sve ono što je bilo iza nas.
 
“Da se sjetimo svih ljudi koji su gradili istoriju Jadrana i da ne zaboravimo nikoga. Svako je u ovoj velikoj kući Jadran, simbolu grada, ugradio sebe igrajući, radeći, pomažući…Svaki  pjedinac koji je bio u i oko kluba ima zasluge. Ovo je kao titula koja je pkazala da smo velika familija i pravi istinski simbol Novoga”, zaključio je Marić.