Vaterpolo plivački klub Jadran Carine, sa Škvera, nije dozvolio da u zaborav ode ono što je jedinstveno, što ima poseban značaj za istoriju kluba a i grada. Iako su mnoge godine prošle, Jadran vidi sjaj prve zlatne olimpijske medalje u Herceg Novom, koju je donio Dejan Dabović sa reprezentacijom Jugoslavije na Olimpijskim igrama 1968. godine, u Meksiku. Na sjednici Skupštine kluba, održane 29. oktobra 2018. godine, donijeta je odluka o dodjeli najvećeg priznanja  Jadrana Carine, “Počasni član kluba”.

Priznanja su uručena 26. decembra prošle godine, a 8. marta 2019. godine priznanje je dodijeljeno i Daboviću. U decembru nije bio prisutan u Herceg Novom, pa se predsjednik Skupštine kluba, Boro Mračević, sastao se sa njim u Beogradu.

Dabović je stakao da mu je čast i zadovoljstvo primiti ovo priznanje.

jadran-carine-dejan-dabovic-pocasni-clanKao igrač Jadrana bio je registrovan od 14. jula 1957. godine. Nakon Jadrana, nosio je vaterpolo kapicu beogradskog Partizana sa kojim je bio višestruki prvak države. Igrao je i za riječko Primorje. Njegove vaterpolo majstorije našle su mjesto i u italijanskim klubovima. Bio je trener u Rijeci, a na vaterpolo put izveo je i mlađe kategorije Partizana. Takođe, kao trener doprinio je i svome rodnom klubu Jadranu.

Na zimskom prvenstvu, za Jadranaše, odigra je ukupno šest sezona, 33 utakmice i postigao 30 golova. Godine 1962. odigrao je dvije utakmice, a godinu kasnije sedam utakmica na kojima je upisao deset golova. Zatim je i 1964. godine bio nezaustavljiv, na sedam utakmica dao je osam golova. Dabović je godinu kasnije, u kapici Jadrana, odigrao četiri utakmice i dao gol. Potom je 1966. upisao sedam utakmica sa 11 golova, a godinu kasnije odigrao je šest utakmica i upisao deset golova.

Na državnom prvenstvu, za šampiona sa Škvera, Dabović je odigrao šest sezona, 74 utakmice i postigao 65 golova. Godine 1962. upisao je 11 odigranih utakmica, a naredne godine 13 utakmica i devet golova. Zatim je 1964. na deset odigranih utakmica postigao pet golova. Dabović je bio odličan i 1965. kada je na 14 utakmica zatresao mrežu protivnika 12 puta. I naredne godine njegovi šutevi ostali su upamćeni, na 12 utakmica upisao je 11 golova. Zatim je i 1967. bio uspješan, odigrao je 14 utakmica i 28 puta poslao silovitim šutem loptu iza leđa golmana.

Dabović je sa reprezentacijom Jugoslavije učestvovao na Olimpijskim igrama 1968. godine, u Meksiku, i okitio se zlatnom medaljom. Potom je i 1976. bio učesnik Olimpijskih igara u Montrealu, gdje je sa reprezentacijom osvojio peto mjesto.