PVK Jadran iz Herceg Novog danas je ugostio brojne predsatvnike nacionalnih i lokalnih javnih institucija, predstavnike sportskih klubova i udruženja, turističkih organizacija i agencija koje se bave promocijom i podsticajem razvoja sportskog i nautičkog turizma u Crnoj Gori, Italiji i Albaniji u okviru radionice na temu „Inovativne i uspješne strategije za razvoj turizma u donjem Jadranu”. Radionica je održana u okviru projekta „Unaprijeđenje sportskog i jedriličarskog turizma – CASTER” koji je podržan na Drugom pozivu INTERREG IPA programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru 2014-2020, koji finansira Evropska unija, a koji Jadran realizuje u saradnji u sa partnerima Opštinom Santeramo in Kole iz okruga Bari, regije Pulja iz Italije i organizacije Europartners Development iz Tirane, Albanija.

Učesnike su pozdravili direktor PVK Jadran, Miloš Mračević koji je izrazio zadovoljstvo što je radionica okupila tako veliki broj relevantnih učesnika u nepovoljim restriktivnim okolnostima, podsjećajući da je njihov klub osim uspjeha koje ostvaruju u sportskim takmičenjima, istovremeno uspješan i kao korisnik dostupnih predpristupnih sredstava Evropske unije sprovodeći četvrti po redu takav projekat.

Unaprijedenje-sportskog-i-jedrilicarskog turizma–CASTER-milos-mracevicIvan Otović, predsjednik skupštine Opštine Herceg Novi pozdravio je učesnike i istakao da ta lokalna samouprava podržava sve korisnike EU sredsatva u Herceg Novom, i da je razmjena iskustva prekograničnih institucija i organizacija uvijek dobra praksa u ostvarivanju zajedničkih interesa u regionu.

Da je jedrenje tradicionalni sport koji je oduvijek bio most povezivanja i saradnje na Jadranskom moru, posebno između Italije i Crne Gore, istakao je Predrag Vukčević, predsjednik Jedriličarskog saveza Crne Gore i predsjednik Jedriličarskog kluba ’’Jugole Grakalić’’ iz Herceg Novog. Jedriličari i jedriličarski klubovi u Boki, među kojima se ističe trostruki Olimpijac Milivoj Dukić, najbolji su promoteri našeg grada i države na brojim međunarodnim regatama, ali istovremeno mogu biti i nosioci stvaranja nove i inovativne turističke ponude u sportskom turizmu.

Inovativne-i-uspjesne-strategije-za-razvoj-turizma-u-donjem-JadranuMiloš Kovačević, obratio se učesnicima ispred Turističke organizacije Herceg Novi podsjećajući da je tema radionice važna za dalji razvoj turizma u tom gradu, kao i da je Herceg Novi grad koji tradicionalno baštini sportku kulturu, kao i njegovi sugrađani koji su napravili internacionalne karijere i jesu zasigurno najbolji ambasadori Herceg Novog u svijetu. Ovakve radionice su prilika za razmjenu iskustva sa iskusnijim partnerima iz Evropske unije i regije Pulja, i svakako doprinose podsticaju razvoja lokalnih zajednica u Crnoj Gori.

Snimak konferencije možete pogledati na sljedećem linku: LINK

Passcode (za pristup videu): D37aia@2

Dunja Nelević, nacionalna kontakt osoba za INTERREG programa Italija-Albanija-Crna Gora u Crnoj Gori, istakla je da projekat CASTER spada u grupu tzv. Projekata malih vrijednosti zbog ograničenog budžeta, međutim da, i pored te činjenice ima značajan doprinos za tazvoj sportskog turizma i unaprijeđenje ekonosmih uslova područja na kojem se realizuju njegove aktivnosti.

Na radionici su predstavljeni modeli unapređenja jedriličarskog turizma u Boki kotorskoj, Albaniji te regiji Pulja u Italiji, te održana diskusija o tome na koji način je moguće unaprijediti ponudu sportskog i nautičkog turizma u tim državama.