Naš proslavljeni vaterpolo trener i prvi selektor crnogorske reprezentacije Petar Porobić iznenada je preminuo u 67. godini. Porobić je iznenada preminuo tokom povratka sa Azijskih igara. Porobić je rođen 28. maja 1957. godine.

Porobić je imao veliku trenersku karijeru, kojoj je naročit pečat dao 2008. godine, kada je sa crnogorskom reprezentacijom postao prvak Evrope u Malagi.

Bio je to debi “ajkula” na najvećim takmičenjima.Kao selektor Srbije i Crne Gore prethodno je 2005. osvojio Svjetsko prvenstvo u Montrealu.

Od 1997. do 2008. godine je Perovo uspješno poglavlje u Jadranu, kojeg je predvodio do tri titule prvaka bivše zajedničke države, uz dva osvojena Kupa, ali i jedno finale LEN Lige šampiona. U Jadranu stvara jednu od najuspiješnihih generacija u istoriji kluba.

U državnoj selekciji SR Jugoslavije, a potom i Državne zajednice SCG bio je 1999, najprije kao pomoćnik.Nacionalni tim preuzeo je 2004. godine, a godinu kasnije je sa fantastičnom selekcijom koju je predvodio stigao do svjetskog zlata. Nakon obnove nezavisnosti, preuzeo je našu reprezentaciju, koju je vodio od prve prijateljske utakmice, sve do 2011. godine.

Pored zlata u Malagi, sa Crnom Gorom osvojio je i Svjetsku ligu u Podgorici 2009. godine, uz srebro na istom takmičenju godinu kasnije.

Crnu Goru je kao selektor predvodio i na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, kada su ‘ajkule’ stigle do polufinala.

Povodom smrti Petra Porobića Vaterpolo i plivački savez Crne Gore, PVK ,,Jadran” i VPK ,,Primorac” održaće komemorativnu sjednicu, sjutra, četvrtak, 12.11.2023. godine, u dvorani ,,Park” u Herceg Novom sa početkom u 10:30.