Sa novom LED rasvjetom PVK Jadran dnevno štedi čak 75% energije

Stalna koordinatorka sistema UN i stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Fiona Mekluni posjetila je večeras vaterpolo i plivački klub Jadran Carine Herceg Novi. Tokom posjete domaćini predsjednik klub Dr. Đuro Marić i direktor Miloš Mračević su gđu Mekluni upoznali sa 90-godišnjom tradicijom Kluba, njegovim najznačajnijim sportskim rezultatima i aktuelnim aktivnostima. Klub Jadran dobio je finansijsku podršku projekta Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori preko kojeg se finansiraju održivi inovativni projekti u Crnoj Gori, a pomoću koje je na novom ljetnjem bazenu Klub zamijenio dio svoje stare metal halogene rasvjete novom LED rasvjetom, što je rezultiralo uštedom energije na rasvjeti od čak 75%.

Miloš Mračević, direktor kluba Jadran kazao je da je ,,zahvalan na podršci koju je klub dobio kroz projekat Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori koji zajedno realizuju UNDP i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, koji su nam pomogli da zamijenimo dio stare rasvjete novom LED rasvjetom što nam omogućava znatnu uštedu u dnevnoj potrošnji energije. Pored toga, naš Klub je partner projekta Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori a naša mlada vaterpolo zvijezda Stefan Vidović ambasador dobre volje za projekat i kampanju Ugasi motor u praznom hodu. Planovi Kluba su da u narednom periodu učestvujemo u ovom i sličnim otvorenim pozivima i kvalifikujemo projekte u pokušaju da dobijemo više sredstava za zamjenu preostalog dijela bazenske rasvjete koja je, zajedno sa sistemom grijanja, naš najveći potrošač energije. Kao znak naše predanosti održivom životu i zelenom razvoju, takođe smo otisnuli logo UNDP projekta u unutrašnjosti našeg glavnog bazena sa porukom: Smanji svoj karbonski otisak”.

jadran-carine-posjeta-fiona-mekluni-2

Stalna koordinatorka sistema UN i stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Fiona Mekluni istakla je da je ,,UNDP usmjeren na promovisanje zelenog razvoja kroz pružanje održivih energetskih rješenja, promovisanje niskokarbonskog turizma i zaštitu životne sredine; na poboljšanje životnih uslova i ekonomskih mogućnosti; na postizanje pune socijalne uključenosti osoba sa invaliditetom, manjina i drugih ranjivih grupa i na podršku stvaranju efikasne javne uprave. ” Mekluni je istakla da ,,prepoznajemo sve veći doprinos sporta u ostvarivanju razvojnih ciljeva i promovisanju tolerancije i poštovanja, i doprinos koji sport pruža osnaživanju žena i mladih ljudi, pojedinaca i zajednica, kao i zdravstva, obrazovanja i ciljeva održivog razvoja. Sport je važan pokretač održivog razvoja. Iako moramo biti realni u pogledu toga šta sport može postići kao dio šireg procesa, popularnost i fleksibilnost sporta znači da on može igrati zanimljivu ulogu. Pažljivo osmišljeni sportski programi mogu da stvore preduslove koji omogućavaju stvaranje jakih veza, promovisanje međusobnog razumijevanja i razvoj društvenih odnosa. Radujem se večerašnjoj utakmici i uživanju u igri sa mišlju o tome kako je sport doprinosio, mogao da doprinese, i kako će nastaviti da daje ogroman doprinos našim životima, našim zajednicama, našem nacionalnom i globalnom razvoju”, rekla je Mekluni.

jadran-carine-posjeta-fiona-mekluni-3

Nakon posjete novoj trofejnoj sali kluba, gđa Fiona Mekluni i funkcioneri Kluba prisustvovali su utakmicama na otvaranju međunarodnog juniorskog vaterpolo turnira koji se održava ovog vikenda u Herceg Novom, i koji je okupio najbolje timove iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore.