Euro Kup: Vaterpolisti Jadrana slavili su noćas protiv ekipe OSC Budapest sa 13:12  (2:3; 1:4; 5:3; 5:2), u drugoj polufinalnoj utakmici LEN Euro Cup-a i došao do FINALA! Ekipa prvog čovjeka vaterpola Crne Gore, Vladimira Gojkovića, bila je bolja od Mađara u prvoj polufinalnij utakmici (11:10), odigranoj 23. januara u Herceg Novom. Finalne utakmice zakazane su za 30. mart i 13. april. Vaterpolisti Jadrana pokorili OSC za finale!!!

Podsjećanja radi, vjetar orkanske jačine, noći između 22. i 23. februara, nanio je veliku štetu na bazenu Instituta Igalo. Time je onemogućena svakodnevna aktivnost Jadranovih plivača i vaterpolista. Jadranaši su trening pred meč odradili u Nikšiću.

Trener vaterpolista Jadrana, naš vječiti šampion Vladimir Gojković, kazao je noćas nakon utakmice da moraju biti zadovoljni jer je ovo velika pobjeda igrača, Uprave kluba i navijača koji su ih noćas bodrili.

“Prije utakmice vjerovao sam da možemo pobjediti, a da ste me to pitali nakon druge letvrtine rekao bih da su panse deset odsto. Čestitam mojim igračima na požrtvovanju, karakteru iako su mlađi i neiskusniji od protivnika. Čestitam i OSC -u na sjajnom dvomeču”, istakao je Gojković.

Noćas sjajni Dragan Drašković istakao je da su Jadranaši odigrali fantastičnu utakmicu.

“Ovo je veliki uspjeh za Herceg Novi i crnogorski vaterpolo. Ovo je utakmica sezone!”, jasan je Drašković.

Sjajni Đuro Radović čestitao je svojoj ekipi i kazao da ovakvom Jadranu niko ne može da parira, kada su svi na nivou.

Kapiten Marko Petković čestitao je svome Jadranu.

“Imali smo oscilacija i padova tokom utakmice, ali smo pokazali da možemo da okrenemo rezultat kao što je to noćas bilo. Svi zajedno kao jedan ostvarili smo ovo. Imamo peh sa bazenom u Herceg Novom, ali okrećemo se prvoj utakmici finala i pucamo na veliki trofej “, poručio je Petković.

Tok utakmice:

Prva četvrtina počela je plivanjem za loptu koje je pripao Jadranu, ali prvi napad Jadranaši nisu iskoristili. Potom igrača više nije iskoristio OSC. Prvi gol za Jadran dao je sjajni Dragan Drašković (1:0). Kakav je to samo šut bio!! Potom je Draško Brguljan iskoristio igrača više i bio bolji od odbrane Jadrana za 1:1. Ubrzo, i Gergo Kovač je zatresao mrežu Novljana za 1:2. Brza asistencija dragana Draškovića pomogla je brilijantnom kapitenu Novljana, Marku Petkoviću, da “pocijepa” mrežu OSC-a za 2:2! Jadran nije iskoristio treći napad sa igračem više, jer su Novljani izgubili loptu. Kristijan Manherc savladao je odbranu Jadrana za 2:3. Nakon toga, suđen je kontrafaul Novljanima, ali je Kanstantsin Averka ukrao loptu Gergu Kovaču. Ipak je golman Mitrović sačuvao prednost OSC-a.

U drugom periodu Kanstantsin Averka prvi je doplivao do lopte, ali napad nije iskorišten jer je OSC “ukrao” loptu. Nakon toga, peti put Jadran nije iskoristio igrača više, šteta. Slaven Kandić nije imao rešenje za Kristijana Manherca koji je dao gol za 2:4. Nakon toga, Novljani opet nisu realizovali napad jer su još jednom izgubili loptu. Zatim je igrača više iskoristio Salamon Ferenc za 2:5, i donio značajnu prednost OSC-u. Potom dva igrača više nisu iskoristili Jadranaši, izgubili su loptu. Ali, nakon dužeg vremena bez gola kapiten Marko Petković, u prepoznatljivom stilu, zatresao je gol OSC-a za 3-5! Potom Kandić nije uspio da zaustavi šut Erdeljija (3-6). Ubrzo, Sava Ranđelović je srušio odbranu Jadrana za velikih 3-7. Potom i Đuro Radović nije iskoristio igrala više, pogodio je prečku gola.

U trećem periodu čuvar mreže Jadrana bio je Petar Tešanović, a plivanje za loptu opet je pripalo Kanstantsinu Averki. U ovom periodu Novljani nisi iskoristili prvi napad, bez šuta. Zatim je Aleksa Ukropina savladao Tešanovića za 3:8. Jadranaš Dragan Drašković silovitim šutem smanjio je prednost Mađara (4:8). Ubrzo, sjajni Dragan Drašković savladao je OSC za 5:8!!! Zatim je odlični Petar Tešanović upisao drugu odbranu. Konačno, igrača više iskoristio je borbeni Đuro Radović za 6:8, i probudio nadu Jadrana. Kakva vaterpolo poslastica! Potom munjeviti Filip Gardašević “gazi” OSC za 7:8. To je Jadran kakav znamo! Potom ne Ferenc Salamon pogodio za 7:9. I Dragan Drašković noćas sjajan! Četvrti njegov gol!! “Preletio” je odbranu OSC-a za 8:9. Peterac je iskoristio Ferenc Salamon za 8:10.

Plivanje za loptu i u četvrtom periodu pripalo je Kanstantsinu Averki, potom “bomba” Đura Radovića za 9:10! Onda brzo zatim, na drugoj strani Tešanović je zaustavio šut OSC-a. Hrabri Kanstantsin Averka zatresao je mrežu OSC-a za 10:10! Noć u znaku Jadrana!! Brilijantni Dušan Banićević pogađa za 11:10. Vlado Popadić pokorio je OSC za 12:10! Tako je kad se igra srcem! Draško Brguljan pogodio je za 12:11. Potom furiozni Kanstantin Averkaaaa “gazi” OSC za 13:11. Peterac je iskoristio Manherc za 13:12. JADRAN JE DOŠAO DO FINALA!!

Utakmicu je sudio sudijski par Castagnola Luca  (Italija) i Alexandrescu Adrian Tiberiu (Rumunija).

PVK JADRAN CARINE: Slaven Kandić, Nikola Brkić, Vlado Popadić 1, Dimitrije Obradović, Dušan Banićević 1, Kanstantsin Averka 2, Petar Mijušković, Filip Gardašević 1, Đuro Radović 2, Vladan Spaić, Dragan Drašković 4, kap. Marko Petković 2, Petar Tešanović, trener Vladimir Gojković.

OSC BUDAPEST: Mitrović Branislav, Brguljan Draško 2, Manhercz Krisztian 3, Ranđelović Sava 1, Salamon Ferenc 3, Kovacs Gergo 1, Seman Lukas, Ukropina Aleksa 1, Erdelji Balazs1, Ubović Nemanja, Bundschuh Erik, kap. Harai Balazs, Levai Marton, trener Vad Lajos.