Bazen Jadran

Davne 1926. godine, dolaskom plivača i vaterpolista na Škver, kraj nasipa rađa se novo mjesto okupljanja hercegnovske omladine, tada plivalište u moru, a sada velelepni bazen „Jadran“. Pomenuti nasip postaje zapadna strana plivališta. 1939. godine gradi se plivajući ponton kao južna strana plivališta u svrhu organizacije juniorskog prvenstva Kraljevine Jugoslavije. Plivalište na Škveru, 1952. godine dobija betonsku zapadnu i južnu stranu i prvu rasvijetu.

1970. godine gradi se i nedostajuća istočna strana, te plivalište dobija pravi izgled bazena u moru, nova rasvijeta mijenja postojeću. Rekonstrukcijom plivališta 2003 godine, bazen u moru dobija još ljepši izgled. U septembru 2009. počinju radovi na izgradnji novog bazena. 19 jula 2012. godine svečano se otvara bazen „Jadran“ na Škveru, sa slatkom vodom, sistemom grijanja vode i kompletnim pratećim sadržajima.

2012
Otvoren novoizgrađeni bazen Jadran
19. jula. svečano otvoren novoizgrađeni bazen „Jadran“ na Škveru, sa slatkom vodom, sistemom grijanja vode i kompletnim pratećim sadržajima (svlačionice, teretana, ambulanta...).
2009
Početak rada na novom bazenu
U septembru počeli radovi na izgradnji novog bazena.
2007
Rekonstrukcija klupskih prostorija
Rekonstrukcija klupskih prostorija u cijelosti, koje se i danas koriste.
2003
Rekonstrukcija plivališta
Rekonstrukcija plivališta, cijele zapadne tribine, zida sa istočne strane, rasvijeta na stubovima i reflektorima.
1970
Jadran dobija prostor za svlačionice i klupske prostorije
Juna mjeseca, preduzeće “Export bilje” iz Herceg Novog završava objekat sa dodatom velikom terasom i otvara riblji restoran “Škver”, a “Jadran” dobija prostor ispod terase za svlačionice i klupske prostorije gdje se i danas nalaze kancelarije kluba. Gradi se betonska četvrta - istočnu strana plivališta, kao i betonska tribina na zapadnoj strani. Stara rasvjeta se mijenja novom (tri reda) na novim metalnim stubovima i sijalicama sa sjenilima.
1962
Izgradnja novog objekta
Ruši se stara klubaona i započinje izgradnja novog objekta, za potrebe plivačkog vaterpolo kluba “Jadrana” i jedrličarskog kluba “Jugola Grakalića”.
1952
Betonska zapadna i južna strana bazena
Grade se betonska zapadna i južna strana bazena, tako da bazen dobija oblik pravog plivališta dužine 50m sa 8 plivačkih staza. Postavlja se prva rasvijeta od običnih sijalica postavljenih na dva reda sajli po dužini bazena otegnutih na stubovima napravljenim od željezničkih šina.
1939
Izgrađena i postavljena južna strana bazena
Za organizaciju državnog juniorskog prvenstva kraljevine Jugoslavije u plivanju i vaterpolu izgrađene su i postavljene južna strana bazena sa okretištima i istočna strana, kao plivajući pontoni na bačvama sa drvenom konstrukcijem preko.
1926
Dolazak plivača i vaterpolista na Škver
U tom periodu je bila samo zapadna strana plivališta (nasip od kamena). Klub je imao malu kućicu – klubaonu na mjestu današnje konobe “Škver“, a ispred nje poznata seka sa drvenom odskočnom daskom za skokove u vodu – trampulin. Sjeverna strana plivališta je betonska na kojoj su se izvlačile i popravljale barke, odatle i potiče ime – Škver.

Gostujući na bazenu „Jadran“, jedno od najvećih imena svijetskog vaterpola, Ratko Rudić je zapisao u knjizi utisaka

“Jedan od najljepših vaterpolo bazena na Svijetu, „hram“ vaterpola i bazen koji će stvoriti nove šampione. Klub i grad mogu se ponositi ovim prekrasnim objektom.”
Ratko Rudić

Od svečanog otvaranja novog bazena 2012. godine, u proteklih osam godina bazen su posijetile ženske i muške reprezentacije iz 28 države i čak 124 kluba, sa svih konitinenata. Mnogi od njih i po više puta, što čini bazen “Jadran” svijetski poznatim.

BAZEN-PVK-JADRAN-posjetioci-2012-2024