Na današnji dan, prije tačno 10 godina, svečano je otvoren bazen “Jadran” na Škveru. Simbolično su ga otvorili tadašnji premijer Igor Lukšić u pratnji tadašnjeg kapitena Jadrana Vladimira Gojkovića, ubacivanjem lopte u igru.

Bazen-Jadran-Otvaranje-gojkovic-luksicOd tada do danas, bazen Jadran na Škveru predstavlja jedan od najatraktivnijih vaterpolo bazena i mjesto sastajanja mnogih vaterpolo i plivačkih ekipa. U 10 godina rada bazen Jadran ugostio je reprezentacije iz 27 država, od dalekog Novog Zelanda, preko Australije, Kine, Japana, vaterpolo velesila: Mađarske, Španije, Sbije, Hrvatske, Italije, do Kanade, Brazila i Amerike. Kao i one koji nisu baš zvučni u svijetu vaterpolo poput: Švajcarske, Litvanije do Zimbabvea. Mnoge od njih I po više puta. Pored nacionalnih timova na bazenu Jadran gostovalo je i 118 plivačkih i vatepolo klubova iz 31 države svijeta.

Bazen-Jadran-10-godinaGOSTUJUĆI NA BAZENU „JADRAN“, JEDNO OD NAJVEĆIH IMENA SVIJETSKOG VATERPOLA, RATKO RUDIĆ JE ZAPISAO U KNJIZI UTISAKA.

“Jedan od najljepših vaterpolo bazena na Svijetu, „hram“ vaterpola i bazen koji će stvoriti nove šampione. Klub i grad mogu se ponositi ovim prekrasnim objektom.”

19. jula 2012. godine na otvaranju bazena prijateljski meč odigrale su reprezentacije Crne Gore i Španije. Večeras, deset godina kasnije sastaju se Crna Gora i Njemačka.

Ovaj prelijepi ljetnji bazen projektovao je profesor arhitekta, Novljanin, Veljko Radulović.

Inače plivači i vaterpolisti Jadrana se nalaze na ovoj adresi od 1926. godine, kada su se sa prvobitne lokacije kluba Milašinović plaže na Toploj, na kojoj su bili od 1922. godine, preselili na Škver dobivši ovu lokaciju od tadašnje uprave priobalnog pojasa – Jadranske Straže.

Bazen-Jadran-Otvaranje-2Davne 1926. godine, dolaskom plivača i vaterpolista na Škver, kraj nasipa rađa se novo mjesto okupljanja hercegnovske omladine, tada plivalište u moru, a sada velelepni bazen „Jadran“. Pomenuti nasip postaje zapadna strana plivališta. 1939. godine gradi se plivajući ponton kao južna strana plivališta u svrhu organizacije juniorskog prvenstva Kraljevine Jugoslavije. Plivalište na Škveru, 1952. godine dobija betonsku zapadnu i južnu stranu i prvu rasvijetu. 1970. godine gradi se i nedostajuća istočna strana, te plivalište dobija pravi izgled bazena u moru, nova rasvijeta mijenja postojeću. Rekonstrukcijom plivališta 2003 godine, bazen u moru dobija još ljepši izgled. U septembru 2009. počinju radovi na izgradnji novog bazena. 19 jula 2012. godine svečano se otvara bazen „Jadran“ na Škveru, sa slatkom vodom, sistemom grijanja vode i kompletnim pratećim sadržajima.